Πέμπτη 25 Απριλίου 2013


Ραμσής Β΄

Ramses II, Egyptian Pharaoh, Qadesh 1300 b.C.

Φιγούρα της ART GIRONA 54mm του Adriano Laruccia

Βαφή : Χρήστος Παναγιώτου Painter:Chris Panagiotou

Η Φιγούρα αυτή της Αrt Girona είναι μια από τις ωραιότερες που έχει παρουσιαστεί στην  αγορά  στα 54μμ . Αναπαριστά τον Φαραώ κατά την Μάχη του Καντές 
 
Ramses II by Chris Panagiotou

Διεξήχθη το 1274 π.Χ. στις όχθες του ποταμού Ορόντη, στη σημερινή Συρία, και συμμετείχαν σ'αυτήν οι μεγάλες δυνάμεις της συγκεκριμένης περιόδου στη Μέση Ανατολή: η Αίγυπτος του Ραμσή και οι Χετιτικές δυνάμεις του Μουβάταλλι Β'. Αποτέλεσε την τελευταία πράξη μιας μακράς σειράς πολέμων ανάμεσα στα δύο βασίλεια και ήταν πιθανότατα η μάχη στην οποία χρησιμοποιήθηκαν τα περισσότερα ιππήλατα πολεμικά άρματα (περίπου 5.000). Ήταν επίσης η πρώτη μάχη της ιστορίας που υπήρξε τόσο καλά τεκμηριωμένη, ώστε να είναι δυνατή η ανασύνθεση κάθε σταδίου της.Ο Ραμσής επέστρεψε στην Αίγυπτο ως ο νικητής της μάχης. Η αλήθεια όμως είναι ότι δεν είχε κανένα ουσιαστικό όφελος μετά τη μάχη.

Ο Χρήστος έχει αποδώσει  πολύ ωραία την ένταση στο  πρόσωπο της φιγούρας αλλά και τις διάφορες υφές των ρούχων και των μετάλλων .

Είναι εξολοκλήρου βαμμενη με ακρυλικά χρώματα Vallejo  και για τα μέταλλα έχει χρησιμοποιήσει μελάνια τυπογραφίας. 



(Δυστυχώς η συγκεκριμένη φιγούρα  έχει κλαπεί από εκθετήριο που ήταν τοποθετημένη )

Η Ιστορία του Φαραώ Ραμσή Β'

Γεννήθηκε το 1303 π.Χ. και ήταν ο δεύτερος γιος του Φαραώ Σέτι Α΄ και της βασίλισσας Τούγιας, ο οποίος τον έχρισε αντιβασιλέα το 1289 π.Χ., όταν ο Ραμσής ήταν 14 ετών δηλαδή. Στα 24 του, 1279 π.Χ. ανέλαβε την εξουσία και βασίλεψε μέχρι το 1213 π.Χ. σύμφωνα με τον ιστορικό Μανέθων.  Ο Ραμσής Β΄ ή αλλιώς γνωστός ως Ραμσής ο Μεγάλος,  στην αρχαία Ελλάδα ήταν γνωστός και ως Οζυμάνδιος από την παραφθορά του επίσημου βασιλικού τίτλου του Ραμσή που ήταν Ούσερ-μαατ-ρε Σέτεφ-εν-ρε, ήταν ο τρίτος Φαραώ της 19ης δυναστείας και ο ισχυρότερος όλων των Αιγυπτίων ηγεμόνων. Η εξωτερική πολιτική του ήταν κυρίως επιθετική με σκοπό την προάσπιση των συμφερόντων της Αιγύπτου στη συριακή και παλαιστινιακή επικράτεια. Για αυτό το λόγο ο Ραμσής έκανε πολλούς πολέμους ενάντια στους γείτονες του.

 
Τοιχογραφία από μάχη 

Ο Ραμσής με τις εκστρατείες του επέφερε εσωτερική σταθερότητα και οικονομική άνθηση στην Αίγυπτο για αυτό και στο 30ο έτος της βασιλείας του χαρακτηρίστηκε ως Θεός. Κανένας προκάτοχος του θρόνου δεν είχε καταφέρει τόσα πολλά σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα και σε τόσο νεαρή ηλικία. Θέλοντας να αφήσει το όνομα του και τα κατορθώματα του αθάνατα στο πέρασμα των αιώνων, έχτισε πληθώρα μνημείων με απεικονίσεις των μαχών και των εκστρατειών του. Η οικονομική και πολιτιστική άνθηση που έφεραν τα έργα του, τον έκαναν ακόμα πιο αγαπητό στο λαό του.Πέθανε το 1213 π.Χ. σε ηλικία περίπου 90 χρονών.

Η μούμια του ΡΑΜΣΗ Β'

Mummy of Ramses II

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε Σχόλιο. Προσβλητικά και υβριστικά θα σβήνονται...